Základní kynuté bezlepkové těsto


Suroviny

350g PALETA bezlepkové univerzální směsi
1 ČL NATURAL guarové gumy
1 vejce
250ml vlažného mléka (pro bezmléčnou variantu lze použít sojové nebo vodu)
3 PL oleje ( v případě použití vody 4 lžíce oleje)
15g droždí (1 sáček sušeného droždí)
1 ČL cukru
1 ČL soli
1 vejce na potření
2 PL kukuřičného škrobu na vál/podložku

Příprava

Smícháme mouku, guarovou gumu, mléko, sůl, cukr, kvasnice a vejce, vypracujeme hladké nelepivé těsto. Na vál/podložku nasypeme kukuřičný škrob, trochu jím poprášíme těsto a ihned tvarujeme / válíme. Přendáme na plech, necháme kynout cca 15 minut a pečeme v předehřáté troubě (nejlépe na horkovzduch) s hrnkem vody a pečme na 180 stupňů (délka pečení se liší podle toho, co pečeme)

Doporučení

Můžeme použít na pečení rohlíků, baget, kynutých buchet, koláčů, mazanců, vánoček atd. Pokud budeme péct "sladké", přidáme do těsta cca 50g cukru a 25ml oleje. Pozor! Před úpravou do požadovaného tvaru nesmíme nechat kynout, ihned tvarujeme a zpracováváme, necháme kynout až na plechu. Pečeme vždy v dobře předehřáté troubě s hrnkem vody.