Základní kynuté bezlepkové těsto
Suroviny
350g | PALETA bezlepkové univerzální směsi |
1 ČL | NATURAL guarové gumy |
1 | vejce |
250ml | vlažného mléka (pro bezmléčnou variantu lze použít sojové nebo vodu) |
3 PL | oleje ( v případě použití vody 4 lžíce oleje) |
15g | droždí (1 sáček sušeného droždí) |
1 ČL | cukru |
1 ČL | soli |
1 | vejce na potření |
2 PL | kukuřičného škrobu na vál/podložku |
Příprava
Smícháme mouku, guarovou gumu, mléko, sůl, cukr, kvasnice a vejce, vypracujeme hladké nelepivé těsto. Na vál/podložku nasypeme kukuřičný škrob, trochu jím poprášíme těsto a ihned tvarujeme / válíme. Přendáme na plech, necháme kynout cca 15 minut a pečeme v předehřáté troubě (nejlépe na horkovzduch) s hrnkem vody a pečme na 180 stupňů (délka pečení se liší podle toho, co pečeme)
Doporučení
Můžeme použít na pečení rohlíků, baget, kynutých buchet, koláčů, mazanců, vánoček atd. Pokud budeme péct "sladké", přidáme do těsta cca 50g cukru a 25ml oleje. Pozor! Před úpravou do požadovaného tvaru nesmíme nechat kynout, ihned tvarujeme a zpracováváme, necháme kynout až na plechu. Pečeme vždy v dobře předehřáté troubě s hrnkem vody.