Kynutá bábovka s makovou náplní
Suroviny
Kynuté těsto | |
---|---|
350g | PALETA bezlepkové univerzální směsi |
1 ČL | guarové gumy |
1 | vejce |
250ml | mléka (pro bezmléčnou variantu lze použít sojové, kokosovéé nebo vodu) |
50ml | oleje ( v případě použití vody 4 lžíce oleje) |
42g | droždí (1 sáček sušeného droždí) |
100g | cukru |
1 ČL | soli |
1 | vejce na potření |
2 PL | NATURA kukuřičného škrobu na vál/podložku |
Maková náplň | |
1 hrnek | mletého máku |
2 PL | povidel |
1/2 hrnku | mléka (sojového, mandlového, kokosového...) |
2 PL | cukru |
Na vysypání/vymazání formy | |
1 PL | másla/sádla |
3 PL | kukuřičné polenty/storuhanky |
Příprava
Formu si vymažeme sádlem/máslem a vysypeme kukuřičnou krupicí nebo strouhankou. Nejprve si připravíme makovou náplň: Do hrnce dáme mák a mléko necháme svařit, přidáme cukr, povidla a vaříme, dokud směs nezhoustne (asi 15 minut) - případně doředíme mlékem. Necháme lehce zchladnout. V míse si připravíme směs na kynuté těsto: Smícháme mouku, guarovou gumu, mléko, sůl, cukr, kvasnice a vejce, vypracujeme hladké nelepivé těsto. Na vál/podložku nasypeme kukuřičný škrob, trochu jím poprášíme těsto a ihned vyválíme, jako kdybych dělali štrůdl. Těsto potřeme makovou směsí do půlky až třičtvrtě a srolujeme. Vložíme do vymazané a vysypané formy spojem dolů a necháme cca 20-30 minut kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut (dokud se nezačne bábovka odlepovat od formy) s hrnkem vody.
Doporučení
Nenecháváme těsto kynout před vyválením! Aby byla bábovka křehčí, můžeme místo mléka použít kefír nebo smetanu. Skladujeme v uzavřené nádobě - stejně jako u ostatních bezlepkových výrobků konzumujeme 2 dny.