Kynutá bábovka s makovou náplní


Suroviny

Kynuté těsto
350g PALETA bezlepkové univerzální směsi
1 ČL guarové gumy
1 vejce
250ml mléka (pro bezmléčnou variantu lze použít sojové, kokosovéé nebo vodu)
50ml oleje ( v případě použití vody 4 lžíce oleje)
42g droždí (1 sáček sušeného droždí)
100g cukru
1 ČL soli
1 vejce na potření
2 PL NATURA kukuřičného škrobu na vál/podložku
Maková náplň
1 hrnek mletého máku
2 PL povidel
1/2 hrnku mléka (sojového, mandlového, kokosového...)
2 PL cukru
Na vysypání/vymazání formy
1 PL másla/sádla
3 PL kukuřičné polenty/storuhanky

Příprava

Formu si vymažeme sádlem/máslem a vysypeme kukuřičnou krupicí nebo strouhankou. Nejprve si připravíme makovou náplň: Do hrnce dáme mák a mléko necháme svařit, přidáme cukr, povidla a vaříme, dokud směs nezhoustne (asi 15 minut) - případně doředíme mlékem. Necháme lehce zchladnout. V míse si připravíme směs na kynuté těsto: Smícháme mouku, guarovou gumu, mléko, sůl, cukr, kvasnice a vejce, vypracujeme hladké nelepivé těsto. Na vál/podložku nasypeme kukuřičný škrob, trochu jím poprášíme těsto a ihned vyválíme, jako kdybych dělali štrůdl. Těsto potřeme makovou směsí do půlky až třičtvrtě a srolujeme. Vložíme do vymazané a vysypané formy spojem dolů a necháme cca 20-30 minut kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut (dokud se nezačne bábovka odlepovat od formy) s hrnkem vody.

Doporučení

Nenecháváme těsto kynout před vyválením! Aby byla bábovka křehčí, můžeme místo mléka použít kefír nebo smetanu. Skladujeme v uzavřené nádobě - stejně jako u ostatních bezlepkových výrobků konzumujeme 2 dny.