Citronová bábovka


Vynikající bábovka z třeného těsta. Tento recept si můžete zjednodušit použitím roboru a nebo "oddřít" ručně a o to více bude chutnat:)

Suroviny

500g PREMIUM Sweet
6 vajec
140g moučkového cukru
250g tuku (Stella pro nemléčnou dietu, Hera/Máslo pro všechny, co mléko mohou)
250ml mléka (rostlinné pro nemléčnou dietu, kravské pro všechny, co mléko mohou)
10g vanilkového cukru
1 ČL prášku do pečiva
kůra a šťáva z 1 citronu

Doba přípravy

Ruční varianta: 35-40 minut, za použití šlehače 15 minut. Pečení: 45-50 minut.

Příprava

Začneme šlehat bílky. Jakmile zpění, přidáme polovinu cukru a vyšleháme do tuhého sněhu. Zbytek cukru, vanilkový cukr, žloutky a změklý tuk utřeme do pěny (ruční práce na chuti vyniká dvojnásob:)). Přidáme mouku, citronovou šťávu a kůru a promícháváme. S postupným přidáváním vlažného mléka zpracujeme v hladké těsto. Nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh. Těsto vlijeme do tukem vymazané formy na bábovku nebo do srnčího hřbetu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů asi 15 minut, snížíme na 170 stupňů a dopékáme dalších 30-35 minut. Pečení je třeba uzpůsobit Vaší troubě. Hotová bábovka je tehdy, pokud se začnou kraje oddělovat od formy a pokud píchneme do nejvyššího místa bábovky špejlí, musí zůstat po vytažení špejle suchá. Po upečení necháme cca 5 minut vychladnout a potom hned překlopíme na talíř nebo tác- vyrovnáme tím možné nerovnosti na "spodu" bábovky. Nesnažíme se horkou bábovku vyklopit z formy, necháme pěkně postupně vychladnout. Po vychladnutí opatrně sejmeme formu, pocukrujeme a krájíme.