Borůvkovo-čokoládový koláč
Koláč s borůvkami, čokoládou a mandlemi, který nadchne svojí jednoduchostí a chutí...přidáte šlehačku na dozdobení a máte výborný a elegantní zákusek na světě:)
Suroviny
3 | vejce |
200g | cukru krystal |
100ml | oleje |
100ml | rýžového mléka |
6g | Kypřící prášek |
300g | S-B-L Premium SWEET Bezlepková směs na sladké pečení |
špetka mleté vanilky | |
citronová kůra | |
hrst borůvek | |
hrst hořké čokolády | |
tuk na vymazání formy | |
hrst mandlí |
Doba přípravy
15 minut příprava + 25-30 minut pečení
Příprava
Předehřejeme troubu na 170 stupňů. Vyšleháme vejce, cukr a olej do pěny. Za stálého šlehání přiléváme pomalu rýžové mléko. Smícháme v míse mouku, kypřící prášek, vanilku a přidáme do vaječné pěny. Není potřeba prosývat přes sítko, stačí vsypat do šlehače. šleháme na střední stupeň dokud se nespojí v hladké těsto. Nakonec přidáme citronovou kůru. Formu na dort o průměru 24cm vystříkáme separačním tukem nebo vymažeme sádlem/tukem na pečení. Není potřeba dál vysypávat moukou. Vlijeme do formy těsto, posypeme borůvkami, čokoládou a mandlemi. Upečený koláč se odlepuje od okrajů. Po upečení necháme chvíli vychladnout, potom pocukrujeme moučkovým cukrem.
Doporučení
Pokud nemáte rýžové mléko, použijte klidně kokosové, mandlové...Pokud Vám nevadí mléčná bílkovina i laktoza, použijte klasické mléko. A pokud máte chuť na vlhčí koláč, zaměňte místo mléka tvaroh nebo jogurt:)