Bezlepkový toustový chléb
Jednoduchá a chuťově dokonalá variace na klasický toustový chléb, a jako vždy - bezmléčná, bezlaktozová a bezlepková varianta!
Suroviny
250g | PREMIUM Bread Směs na bagety, veky a toust |
250ml | mléka nebo vody (mléko lze nahradit i rostlinnou alternativou) |
4 g | soli |
10 g | cukru |
15 g | čerstvých kvasnic |
15 g | rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku nebo olivového oleje. |
Příprava
Vodu/mléko, droždí, cukr, směs vymícháme v tomto pořadí v hladké těsto, nakonec přidáme olej/máslo a sůl a mícháme, dokud se olej/tuk celý nezapracuje do těsta. Necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou cca 90minut nebo v lednici přes noc. Těsto kynuté v místnosti promícháme. Těsto kynuté v lednici vytáhneme cca 1-2 hodiny před pečením, aby dostalo pokojovou teplotu. Formu vymažeme tukem nebo vystříkáme tukem ve spreji, případně vyložíme pečícím papírem (i ten ale raději potřeme tukem), do formy přesuneme těsto, uhladíme stěrkou od krajů směrem ke středu chleba, postříkáme vodou, můžeme potřít mlékem a necháme kynout v teple ještě cca 20 minut. Pečeme v předem vyhřáté troubě 35-40 minut na 200st.Celsia. Troubu můžeme před pečením zapařit vložením plechu s cca 200ml studené vody. Voda by se měla během prvních 10 minut pečení vypařit.