Bezlepkový "hrnkový" perník
Suroviny
2 hrnky | PALETA bezlepkové univerzální směsi |
3/4 hrnku | krupicového cukru |
1 ČL | RAMDAM vanilkového cukru |
1 ČL | NATURAL kypřící prášek s vinným kamenem |
2 ČL | RAMDAM perníkového koření |
špetka citronové kúry | /koreni-a-dochucovadla/ramdam-citronova-kura-15g |
1 hrnek | oleje |
2 | vejce |
3/4 hrnku | kefíru/mléka/sojové kyšky/šťávy |
3 PL | medu |
3 PL | kakaa nebo karobu |
2 PL | rumu nebo rumového aromatu |
oříšky, rozinky, brusinky - dle chuti | |
čokoládová poleva | |
kokos na vysypání plechu a posypání hotového perníku | |
Příprava
Plech vymažeme sádlem a vysypeme kokosem. V jedné míse vyšleháme bílky v hustý sníh, ve druhé cukr a žloutky v pěnu, pomalu vlijeme mléko smíchané s medem, šleháme na nízké obrátky, nakonec pomalu kapeme olej. Mouku smícháme s kypřícím práškem a kořením a posupně vmícháváme (už nešleháme) a vytvoříme hustší těsto bez hrudek. Nakonec opatrně po lžících přidáme a vmícháme sníh z bílků a citronovou kúru. Ihned přelijeme na plech a pečme na 170 stupňů asi 30 minut s hrnkem vody. Jakmile vychladne perník, potřeme jej čokoládovou polevou a posypeme kokosem.
Doporučení
Polevu lze koupit hotovou nebo ji lze připravit ze 100% tuku a kvalitní čokolády (poměr tuku a čokolády by měl být 30:70; pozor - většina čokoládových figurek nebo levnějších čokolád obsahují malé množství kakaa a velké množství rostlinných tuků - z těchto druhů čokolád by pak poleva nikdy neztuhla. nejlepší je čokoláda na vaření nebo čokoláda s obsahem kakaa alespoň 75%)