Bezlepkové rohlíky
Čerstvé rohlíky každý den u Vás doma - s naší směsí PREMIUM Bread Směs na bagety, veky a toust to zvládne úplně každý...
Suroviny
300g | PREMIUM Bread Směs na bagety, veky a toust |
270ml | mléka (pro bezmléčnou variantu lze použít rostlinné mléko nebo vodu) |
15g | řepkového oleje |
20g | droždí |
15g | cukru |
6g | soli |
1 | žloutek na potření (nemusí být, ale dodá pěknou barvu) |
trocha rýžové mouky na podsypání |
Příprava
Do mísy nalijeme mléko nebo vodu pokojové teploty, rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku a vymícháme hladké těsto. Poté přidáme olej a sůl a dál propracováváme, dokud se všechny ingredience nespojí. Necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou asi 60 minut. Během kynutí 1x promícháme. Vál nebo pracovní desku posypeme rýžovou mouku, vyklopíme těsto a opatrně propracujeme rukama. Zde můžeme v případě potřeby přidat trochu mouky, aby se s těstem lépe pracovalo. Těsto rozdělíme na 8-9 stejně velkých dílů, rukama každý dílek těsta vytvarujeme do trojuhelníku a smotáme cípem nakonec. Opatrně přeneseme na plech, potřeme trochou vody a rozmíchaným žloutkem a necháme kynout ještě asi 10-15 minut. Troubu rozehřejeme na 210 stupňů, vložíme plech s rohlíky a pod něj vložíme menší plíšek s vodou (cca 200ml), aby se v troubě vytvořila při pečení zápara. Během prvních 8 minut by se voda měla vypařit. Poté stáhneme na 200 stupňů a pečeme dalších 5-7 minut. Po vytažení z trouby postříkáme vodou.
Doporučení
Pokud se těsto při ručním zpracování lepí, použijte na ruce trochu oleje nebo jednorázové chirurgické rukavice. Čím více mouky během této fáze pečení přidáte, o to kratší dobu si pak budete pochutnávat na výsledku Vašeho snažení:)