Bezlepková Mramorka babičky Bobiny
Moje srdcová záležitost. Musíte ochutnat. Mohla by se také jmenovat: Bábovka "Vzpomínky na dětství"
Suroviny
250 g | S-B-L PREMIUM Sweet Bezlepková směs pro sladké pečení |
4 | vejce |
200g | cukru |
125g | Hery / másla |
1 | Kypřící prášek bez lepku |
200ml | mléka (sojového) |
1 | vanilkový cukr |
špetka citronové kůry | |
3 | lžíce kakaa |
Příprava
Oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do lednice. Žloutky třeme s cukrem a máslem do pěny (asi 20 minut, nesmíme šlehat, jinak by to nebyla třená bábovka) Přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a pomalu vmícháme do směsi vajíček, tuku a cukru. Přidáváme vlažné mléko, dokud nevznikne vláčné těsto. Z těsta odděláme 3 lžíce do misky, kam přisypeme 3 lžíce kakaa. Dotuha vyšlehaný sníh z bílků ve stejném rozdělíme opatrně do obou těst (ve stejném poměru jako těsto). Formu na bábovku vymažeme sádlem/máslem a vysypeme kukuřičnou polentou nebo polohrubou moukou. Do formy nalijeme první vrstvu světlého těsta. Poté čajovou lžičku pokapáváme těsto těstem kakaovým kolem obvodu celé formy. Takto pokračujeme asi ve 3 vrstvách. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. Po vytáhnutí ihned vyklopíme. Před nakrájením počkáme, až bábovka zchladne.
Doporučení
Kouzlo této bábovky je v tom, že je hutná a má specifickou chuť. Že se Vám podařila poznáte tak, že by se měla lepit na patro. Nejlépe chutná s hrnkem mléka zředěným 30% smetanou:)