Bezlepkový dort s krémem a ovocem


Vynikající kombinace křehkého korpusu, sladkého krému a kyselkavého ovoce. Doba trvanlivosti: maximálně 2 hodiny (poté už nebude:)

Suroviny

Korpus
180g S-B-L PREMIUM Sweet bezlepková směs na sladké pečení
120g cukr krystal
3 vejce
2 PL teplé vody
Marmeláda/džem dle chuti
Krém
500ml mléka (sojového, rýžového...)
1 balíček směsi na vanilkový krém (běžně dostupné v obchodech, jen pozor na obsah lepku)
4 PL cukru
2 vanilkové cukry
Želé
1 velká konzerva s ovocem nebo čerstvé ovoce
500ml rozředěné šťávy z kompotu nebo domácí sirup
2 balíčky Dortového želé
4 PL cukru

Příprava

Vejce šleháme s cukrem do pěny. Na začátku šlehání přidáme 2 polévkové lžíce vody. Do vyšlehané pěny opatrně vmícháme prosetou mouku. Těsto přeneseme do vymazané a moukou vysypané dortové nebo koláčové formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170st. asi 20-25 minut. Upečený korpus poznáme tak, že se kraje korpusu oddělují do formy a při zapíchnutí špejle doprostřed korpusu zůstane vytažená špejle suchá. Po vychladnutí korpus natřeme marmeládou, případně můžeme rozkrojit podélně napůl a promazat marmeládou či džemem i uvnitř. Na krém si oddělíme mléko na 1/3 a 2/3. 2/3 mléka smícháme s cukrem a vaříme za stálého míchání! do 1/3 vsypeme směs na krém a řádně rozmícháme. Jakmile mléko začne vřít, přidáme rozmíchanou směs na krém a vaříme cca 1 minutu na slabém ohni. Stáhmeme z plotýnky a necháme zchládnout asi 20 minut. Poté natíráme na korpus. Korpus s krémem obložíme ovocem od středu po kraje. V hrnci smícháme vodu/šťávu s cukrem a dortovým želém a za stálého míchání přivedeme k varu. Stáhneme z plotýnky a mícháme asi 1 minutu. Necháme zchladnout asi 3 minuty (podle návodu) a poléváme od středu polévkovou lžící. Pokud netuhne, ještě vyčkáme a zkusíme znovu. Necháme ztuhnout v lednici ideálně do druhého dne.

Doporučení

Korpus necháváme ve formě, dokud není celý dort hotový! Pokud se nám odlepí korpus od formy, obložíme formu alobalem, aby želé nevyteklo. Pokud želé nechce tuhnout, rozhodně nenaléváme na dort, celý by nasákl vodou. Můžeme zkusit postavit hrnec se želém do studené vodní lázně a počkáme, dokud se želé nezačne lepit na stěny hrnce. Pokud ani poté nezačne želé tuhnout, raději uděláme nové. Velmi záleží na typu želé. Podle zkušeností je nejkvalitnější Dr. Oetker Dortové želé. Rozhodně nenahrazujte Želatinou nebo želém na aspik apod.