Zeleninové lasagne
Suroviny
Omáčka | |
1 | cibule |
2 | mrkve |
1 | cuketa |
1 | lilek |
2 | řapíky celeru |
3 | rajčata |
1 | konzerva krájených rajčat |
3 stroužky | česneku |
Bešamel | |
100ml | oleje |
70g | cizrnové mouky |
170-200ml | sojového mléka |
Lasagne | |
1 | NUTRIFREE Lasagne |
100g | bezlepkové šunky |
70g | Obalovací italské směsi |
Doba přípravy
Omáčka: 25 minut, Lilek: 20 minut, Bešamel: 3 minuty, Lasagne: 5 minut vrstvení+45-50 minut pečení
Příprava
Na oleji si osmahneme cibulku, přidáme na kostky nakrájenou mrkev, rajčata, celer a nakonec cuketu. Asi po 3 minutách přidáme najemno nasekaný česnek a konzervovaná rajčata. Můžeme trochu doředit 1-2 dcl vody (případně bílým vínem, to ale musíme nechat odpařit - tj. 1-2 minut dusit bez pokličky). Vaříme, dokud nebude všechna voda pryč a nezůstane hustá směs. Zelenina se nesmí rozvařit! Lilek nakrájíme na tenké plátky, nasolíme a necháme "vybrečet". Potom otřeme čistou utěrkou a obalíme v italské směsi a hned smažíme dozlatova. Postupně odkládáme na talíř s ubrouskem, abychom se zbavili přebytečného tuku. Bešamel si připravíme v malém hrnci - rozpálíme olej a do něj pak přidáme mouku. Rychle mícháme, aby se nespálila. Jakmile se směs spojí a začne tvořit bubliny, přidáme sojové mléko (podle potřeby i větší množství - bešamel by měj jít roztírat, ale neměl by téct). Připravíme si mísu, potřeme dno olejem a vrstvíme: rajčatová směs, lasagne, bešamel, šunka, lilek. Opakujeme ještě 2x, vrchní vrstva by měla být lilková. Pečeme ve vyhřáté troubě 45-50 minut na 180 stupňů.
Doporučení
Recept je opět bez mléka i bez lepku. Lze použít i s klasickým mlékem a pak bych místo oleje dala 100g másla.