Zeleninové lasagne


Suroviny

Omáčka
1 cibule
2 mrkve
1 cuketa
1 lilek
2 řapíky celeru
3 rajčata
1 konzerva krájených rajčat
3 stroužky česneku
Bešamel
100ml oleje
70g cizrnové mouky
170-200ml sojového mléka
Lasagne
1 NUTRIFREE Lasagne
100g bezlepkové šunky
70g Obalovací italské směsi

Doba přípravy

Omáčka: 25 minut, Lilek: 20 minut, Bešamel: 3 minuty, Lasagne: 5 minut vrstvení+45-50 minut pečení

Příprava

Na oleji si osmahneme cibulku, přidáme na kostky nakrájenou mrkev, rajčata, celer a nakonec cuketu. Asi po 3 minutách přidáme najemno nasekaný česnek a konzervovaná rajčata. Můžeme trochu doředit 1-2 dcl vody (případně bílým vínem, to ale musíme nechat odpařit - tj. 1-2 minut dusit bez pokličky). Vaříme, dokud nebude všechna voda pryč a nezůstane hustá směs. Zelenina se nesmí rozvařit! Lilek nakrájíme na tenké plátky, nasolíme a necháme "vybrečet". Potom otřeme čistou utěrkou a obalíme v italské směsi a hned smažíme dozlatova. Postupně odkládáme na talíř s ubrouskem, abychom se zbavili přebytečného tuku. Bešamel si připravíme v malém hrnci - rozpálíme olej a do něj pak přidáme mouku. Rychle mícháme, aby se nespálila. Jakmile se směs spojí a začne tvořit bubliny, přidáme sojové mléko (podle potřeby i větší množství - bešamel by měj jít roztírat, ale neměl by téct). Připravíme si mísu, potřeme dno olejem a vrstvíme: rajčatová směs, lasagne, bešamel, šunka, lilek. Opakujeme ještě 2x, vrchní vrstva by měla být lilková. Pečeme ve vyhřáté troubě 45-50 minut na 180 stupňů.

Doporučení

Recept je opět bez mléka i bez lepku. Lze použít i s klasickým mlékem a pak bych místo oleje dala 100g másla.