Jarní chřest s holandskou omáčkou


Dáte si sice více práce, ale výsledek stojí za to...!

Suroviny

1 svazek zeleného chřestu
200g másla
3 vejce
1 PL vychlazené smetany
1 plátek bezlepkového chleba (nebo kus jiného pečiva)
150g šunky (nejlépe dušené nebo vařené kuřecí/krůtí)
150g plátkového sýra (nejlépe GOUDA)
1 PL citronové šťávy
pár kapek citronové šťávy
sůl, pepř na dochucní
Jako příloha pak brambory

Příprava

Chřest dole seřízneme, omyjeme a oříznutou část očistíme ("oloupeme" jako mrkev - ale jen cca 1-2 cm od seříznutí). Vložíme do vroucí osolené vody, přidáme pár kapek citronové šťávy a 1 plátek pečiva/chleba. Vaříme pod pokličkou asi 15 minut. Poté vytáhneme a necháme chvíli odpočinout na talíři. Mezitím si dáme vařit brambory. Máslo rozdělíme na dvě části: 175g a 25g. Menší část vrátíme zpět do lednice. Budeme potřebovat 2 hrnce, které je možné postavit "do sebe" nebo velký hrnec, do kterého postavíme napařovák na knedlíky a na něj menší hrnec na omáčku. Vodu ve větším hrnci přivedeme k varu. Mezitím si omotáme vždy 3 kusy chřestu sýrem a šunkou, pokladame je vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby asi na 15 minut na 160 stupňů. Rozpustíme si máslo (v extra hrnci nebo nádobě). Menší hrnec postavíme nad páru, klepneme do něj 3 žloutky a 1 PL citronové šťávy. Šleháme nad párou do husté pěny. Pak přidáme 25g studeného másla a 1 PL studené smetany. Jakmile se spojí dohromady, začneme pomalu přilévat po částech rozpuštěné a vlažné máslo. Pořád šleháme nad párou, dokud se nevytvoří hladká omáčka (asi 3-4 minuty). Na talíř dáme uvařené brambory, 2 smotky chřestu a zalijeme holandskou omáčkou.

Doporučení

Recept je pro 2-3 normální porce. U tohoto receptu nestihnete vypít kafe ani skočit na záchod, zašpiníte asi 4-5 hrnců, ale ta chuť Vám to vynahradí.... Bohužel bezmléčná varianta není :(