Jarní chřest s holandskou omáčkou
Dáte si sice více práce, ale výsledek stojí za to...!
Suroviny
1 svazek | zeleného chřestu |
200g | másla |
3 | vejce |
1 PL | vychlazené smetany |
1 plátek | bezlepkového chleba (nebo kus jiného pečiva) |
150g | šunky (nejlépe dušené nebo vařené kuřecí/krůtí) |
150g | plátkového sýra (nejlépe GOUDA) |
1 PL | citronové šťávy |
pár kapek citronové šťávy | |
sůl, pepř na dochucní | |
Jako příloha pak | brambory |
Příprava
Chřest dole seřízneme, omyjeme a oříznutou část očistíme ("oloupeme" jako mrkev - ale jen cca 1-2 cm od seříznutí). Vložíme do vroucí osolené vody, přidáme pár kapek citronové šťávy a 1 plátek pečiva/chleba. Vaříme pod pokličkou asi 15 minut. Poté vytáhneme a necháme chvíli odpočinout na talíři. Mezitím si dáme vařit brambory. Máslo rozdělíme na dvě části: 175g a 25g. Menší část vrátíme zpět do lednice. Budeme potřebovat 2 hrnce, které je možné postavit "do sebe" nebo velký hrnec, do kterého postavíme napařovák na knedlíky a na něj menší hrnec na omáčku. Vodu ve větším hrnci přivedeme k varu. Mezitím si omotáme vždy 3 kusy chřestu sýrem a šunkou, pokladame je vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby asi na 15 minut na 160 stupňů. Rozpustíme si máslo (v extra hrnci nebo nádobě). Menší hrnec postavíme nad páru, klepneme do něj 3 žloutky a 1 PL citronové šťávy. Šleháme nad párou do husté pěny. Pak přidáme 25g studeného másla a 1 PL studené smetany. Jakmile se spojí dohromady, začneme pomalu přilévat po částech rozpuštěné a vlažné máslo. Pořád šleháme nad párou, dokud se nevytvoří hladká omáčka (asi 3-4 minuty). Na talíř dáme uvařené brambory, 2 smotky chřestu a zalijeme holandskou omáčkou.
Doporučení
Recept je pro 2-3 normální porce. U tohoto receptu nestihnete vypít kafe ani skočit na záchod, zašpiníte asi 4-5 hrnců, ale ta chuť Vám to vynahradí.... Bohužel bezmléčná varianta není :(