ADVENI Amarantová mouka 250g


neobsahuje vejce bez sóji bez mléčných bílkovin bez lepku bez laktózy
Bezlepková amarantová mouka
Množství
250 g
Výrobce:
ADVENI
Dostupnost:
Na objednávku

Cena bez DPH: 30 Kč
Jednotková cena: 14 Kč/100 g

Mouka vhodná k přípravě bezlepkového pečiva, k zahušťování polévek či omáček. Amarant má vysoký obsah bílkovin (13–19 %) s vyváženým aminokyselinovým profilem. Obdobně jako quinoa obsahuje aminokyseliny lysin a tryptofan, které se v rostlinné říši vyskytují poměrně vzácně. Díky nim se proteiny obsažené v amarantu blíží svým složením kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby.Amarant obsahuje vysoké procento nenasycených mastných kyselin. Z výživového hlediska je obzvlášť důležitý obsah kyseliny linolové ze skupiny esenciálních Omega-6 mastných kyselin a kyseliny alfa-linoleové ze skupiny Omega-3. Ty jsou mimo jiné zodpovědné za optimální fungování nervového systému, mozku, kardiovaskulárního systému, za produkci hormonů a imunitu.Amarant obsahuje minimum jednoduchých cukrů. V zrnech amarantu jsou jednoduché monosacharidy (glukóza, fruktóza) obsaženy jen ve stopách a oligosacharidy (maltóza, rafinóza, sacharóza) v rozmezí 1 až 2 %. Majoritní podíl je tvořen složenými cukry, tj. polysacharidy (zejména škrobem s vysokým obsahem amylopektinu - 92 % až 100 % v závislosti na druhu amarantu a podmínkách jeho kultivace), které jsou vstřebávány postupně a nevedou k výkyvům hladiny krevního cukru. Zrnka škrobu jsou velmi malá (1–3 mikrometry) a vážou velké množství vody ve střevě, proto jsou vhodná k prevenci a léčbě zácpy.Amarant je na vlákninu bohatší než ostatní cereálie (pšenice, ječmen, žito, rýže, kukuřice). Podíl vlákniny v amarantovém zrnu může dosahovat až 15 %. Amarant je tak ideální potravinou při zácpě a doporučuje se jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku. Vedle obecně známých příznivých účinků rozpustné a nerozpustné vlákniny na gastrointestinální trakt, byly prokázány příznivé účinky amarantové vlákniny a amarantového zrna na kardiovaskulární systém, zejména v souvislosti s tzv. metabolickým syndromem.Amarant je bohatý na vitaminy řady B, hlavně B1 (thiamin) a B2 (riboflavin), které jsou nutné pro správnou funkci nervového sytému, dále vitamin C a vitamin E (alfa-tokoferol), který má silné antioxidační účinky. Amarant dále vyniká vysokým obsahem železa, hořčíku, sodíku, zinku a vápníku. Ten je v amarantu zastoupen dokonce ve větším objemu než v mléku nebo tvarohu. Zcela mimořádná je pak přítomnost vzácného antioxidantu skvalenu, který byl poprvé objeven v jaterním tuku žraloka hlubinného. Amarant, s koncentrací 5 až 7 % této látky, představuje největší rostlinný zdroj skvalenu vůbec.Amarant je přirozeně bezlepková plodina. Amarantové zrno a amarantová mouka, která se z něho získává, tak představují jednu z možností, jak zpestřit a obohatit jídelníček celiaků.

Doporučené výrobky