Tmavý chléb DOVESFARM - nový recept


Vyzkoušeli jsme nový recept ze směsi na tmavý chléb od společnosti DOVESFARM. Nerozeznatelná chuť od tmavého lepkového pečiva! doporučujeme "všema desetiů:)

Suroviny

350g DovesFarm Směs na tmavý chléb
70g DovesFarm Samokypřící
530ml vody
10g Lněného semínka
5g Drceného kmínu
5g Psyllia
10g soli
půl kostky kvasnic
1 ČL cukru

Doba přípravy

10+45 minut kynutí, 5+45 minut pečení

Příprava

Smícháme mouky, lněné semínko a kmín. Kvasnice rozmícháme v polovičním množství vody, přidáme cukr a lžíci moučné směsi a necháme vzejít kvásek. Mezitím necháme nabobtnat psyllium ve zbytku vody. Jakmile začne mouka s kvasnicemi pracovat, přidáme zbytek vody s psylliem a mouku a hněteme šlehačem nebo robotem dokud se směs nespojí v hladké těsto. Nakonec přidáme sůl, vlijeme do formy s pečícím papírem a necháme kynout na teplém místě přikryté igelitovou taškou nebo v troubě předehřáté na cca 40 stupňů. Těsto kyne asi 45 minut - dokud nezdvojnásobí svůj objem. Rozpálíme troubu na 200 stupňů, dospod dáme plech s vodou. Pečeme asi 15 minut, poté stáhneme teplotu na 190 stupňů a pečeme dalších 45 minut, dokud se chleba nezačne odlepovat od pečícího papíru, případně formy. Můžeme vyzkoušet špejlí, zda je uvnitř už dopečený. Po vytažení z trouby vyndáme z formy, můžeme lehce postříkat vodou a necháme pod utěrkou vychladnout. NEKRÁJÍME TEPLÉ!

Doporučení

Podle originálního receptu ze stránek DovesFarm by mělo být lněné semínko rozdrcené, my jsme jej ale použili vcelku, jen jsme jej přidali přímo do 1. fáze přípravy kvásku - natáhlo vlhkost a těsto se pak chovalo jako klasické se "záparou". Překvapilo nás, že v receptu není ani gram oleje či jiného tuku a ještě víc nás překvapilo, že to není vůbec poznat a chleba chutná jako normální tmavý lepkový. Tímto se tento recept stal dalším našim favoritem a zaručeným úspěchem!