Semínkové bochánky


Vynikající obměna klasického pečiva. Perfektní tip k pohoštění návštěv - výborná chuť i vzhled.

Suroviny

Na cca 9 menších bochánků
250g světlé bezlepkové chlebové směsi
130ml vlažné vody
35g změklého másla
25g cukru
42g droždí
1 vejce
špetka soli
hrst slunečnicových semínek na posypání plechu
semínka lněná/konopná/slunečnicová/kmín/hrubozrnná sůl na posypání bochánků
pár lžic mléka nebo smetany (u BM diety lze nahradit vodou nebo sojovým mlékem) na potření

Doba přípravy

Těsto: 10 minut; Kynutí: 30+10 minut; Příprava a tvarování: 15 minut; Pečení: 20-25 minut.

Příprava

Smícháme mouku, máslo, vejce, cukr, sůl, vodu a droždí a vypracujeme těsto. Přikryjeme těsto v míse nejlépe talířem, aby neunikala vlhkost během kynutí (cca 30 minut), případně můžeme přikrýt potravinovou fólií (utěrka není vhodná). Po nakynutí těsto znovu propracujeme hnětačem. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem a do jeho středu nasypeme hrst slunečnicových semínek - ty rozprostřeme okolo středu plechu. Z těsta vypracujeme váleček, který dále rozdělíme na 9 menších částí. Vlhkýma rukama z nich vypracujeme bochánky a klademe je vedle sebe na plech. Bochánky potřeme vodou nebo mlékem a posypeme semínky/kmínem/solí a necháme ještě asi 10-15 minut kynout. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 170 stupních 20-25 minut. Do trouby opět přidáme hrnek s vodou.

Doporučení

Pro BM dietu nahradit máslo 45g Hery nebo margarínu Vypracování by mělo být důkladné, aby se promíchaly všechny ingredience. Hněteme rukama / hnětacími metličkami cca 5 min., dokud se těsto úplně nespojí. Bochánky by se měly dotýkat jemně. Neměly by být na sobě úplně přilepené, aby se řádně propekly. Při kladení můžeme vytvořit z bochánků např. pyramidu nebo věnec apod. Před koncem pečení/vytažením z trouby můžeme bochánky potřít znovu vodou/mlékem - zpomalí se proces tvrdnutí. Hrnek s vodou do trouby vložíme již při jejím rozehřívání, vytvoří se tak pára a bochánky neztvrdnou.