Citronová bábovka


Vynikající bábovka z třeného těsta. Tento recept si můžete zjednodušit použitím roboru a nebo "oddřít" ručně a o to více bude chutnat:)

Suroviny

500g PREMIUM Sweet
6 vajec
40g moučkového cukru
250g tuku (Stella pro nemléčnou dietu, Hera/Máslo pro všechny, co mléko mohou)
250ml mléka (rostlinné pro nemléčnou dietu, kravské pro všechny, co mléko mohou)
10g vanilkového cukru
1 ČL prášku do pečiva
kůra a šťáva z 1 citronu

Doba přípravy

Ruční varianta: 35-40 minut, za použití šlehače 15 minut. Pečení: 45-50 minut.

Příprava

Vyšleháme si bílky do tuhého sněhu. Můžeme buď ručně metličkou nebo jednoduše ve stroji. Cukry, žloutky a změklý tuk utřeme do pěny (ruční práce na chuti vyniká dvojnásob:)). Přidáme mouku, citronovou šťávu a kůru, vlažné mléko a zpracujeme v hladké těsto. Nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh. těsto vlijeme do formy na bábovku nebo do srnčího hřbetu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů asi 15 minut, snížíme na 170 stupňů a dopékáme dalších 30-35 minut. Pečení je třeba uzpůsobit Vaší troubě. Hotová bábovka je tehdy, pokud se začnou kraje oddělovat od formy a pokud píchneme do nejvyššího místa špejlí, musí zůstat po vytažení suchá. Po upečení necháme cca 5 minut vychladnout a potom hned překlopíme - vyrovnáme tím možné nerovnosti na "spodu" bábovky. pocukrujeme a krájíme po úplném vychladnutí.