Bezlepkový "hrnkový" perník


Suroviny

2 hrnky PALETA bezlepkové univerzální směsi
3/4 hrnku krupicového cukru
1 ČL RAMDAM vanilkového cukru
1 ČL NATURAL kypřící prášek s vinným kamenem
2 ČL RAMDAM perníkového koření
špetka citronové kúry /koreni-a-dochucovadla/ramdam-citronova-kura-15g
1 hrnek oleje
2 vejce
3/4 hrnku kefíru/mléka/sojové kyšky/šťávy
3 PL medu
3 PL kakaa nebo karobu
2 PL rumu nebo rumového aromatu
oříšky, rozinky, brusinky - dle chuti
čokoládová poleva
kokos na vysypání plechu a posypání hotového perníku

Příprava

Plech vymažeme sádlem a vysypeme kokosem. V jedné míse vyšleháme bílky v hustý sníh, ve druhé cukr a žloutky v pěnu, pomalu vlijeme mléko smíchané s medem, šleháme na nízké obrátky, nakonec pomalu kapeme olej. Mouku smícháme s kypřícím práškem a kořením a posupně vmícháváme (už nešleháme) a vytvoříme hustší těsto bez hrudek. Nakonec opatrně po lžících přidáme a vmícháme sníh z bílků a citronovou kúru. Ihned přelijeme na plech a pečme na 170 stupňů asi 30 minut s hrnkem vody. Jakmile vychladne perník, potřeme jej čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

Doporučení

Polevu lze koupit hotovou nebo ji lze připravit ze 100% tuku a kvalitní čokolády (poměr tuku a čokolády by měl být 30:70; pozor - většina čokoládových figurek nebo levnějších čokolád obsahují malé množství kakaa a velké množství rostlinných tuků - z těchto druhů čokolád by pak poleva nikdy neztuhla. nejlepší je čokoláda na vaření nebo čokoláda s obsahem kakaa alespoň 75%)