Bezlepkový chléb s česnekem


Suroviny

250g PALETA univerzální bezlepkové směsi
150g NATURAL pohankové mouky
1 PL NATURA kukuřičného škrobu
2 PL sušeného česneku RAMDAM
1 ČL Chlebového koření Mňam mňam RAMDAM
21g kvasnic čerstvých / 1 sáček sušeného droždí
300 ml vody
4 PL olivového oleje
1 PL octa
špetka soli
1 ČL cukru
kmín na posypání

Příprava

Nejprve si připravíme kvásek: 2 PL mouky (smíchané univerzální směsi s pohankovou moukou a škrobem) smícháme se 100ml vlažné vody, nadrobíme droždí (nasypeme kvasnice), zasypeme cukrem a necháme vzejít kvásek (cca 30 minut). Smícháme mouku s kořením, česnekem, solí. Do směsi vlijeme vlažnou vodu, olej, ocet a hněteme (nejlépe šlehačem). Jakmile se ingredience spojí, přidáme kvásek a hněteme dál, dokud nevznikne konzistentní těsto (pozor, oproti "lepkovým" těstům nebude mít nikdy obdobnou konzistenci, bude se více lepit, proto nedosypávejte mouku ani neřeďte více vodou apod.). Formu vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a necháme pod utěrkou kynout cca 60 minut. Během té doby 3x lehce polijeme 2-3 lžícemi vlažné vody. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia a pečeme 60-70 minut. Doporučujeme použít program horkovzdušné trouby. Do trouby je vhodné vložit misku s vodou a během pečení (ke konci) potřít vlažnou vodou. Po vyjmutí z trouby zabalíme do utěrky a necháme vychladnout, skladujeme v pytlíku/sáčku, aby chléb neztvrdnul. Pokud budete péct v domácí pekárně, nejprve vlijeme tekutiny (voda, olej, ocet), nasypeme mouku a nakonec vlijeme vzešlý kvásek, pečeme na ¨buď na program "Bezlepkový chléb" nebo na "Tmavý chléb" Zásadně nepoužíváme program na rychlý chléb apod. Lze konzumovat cca 2 dny od upečení.