Bezlepkové rohlíky (7-8ks)


Bezlepkářův sen - čerstvé bezlepkové rohlíky.

Suroviny

350g PALETA bezlepkové univerzální směsi
1 ČL NATURAL guarové gumy
1 vejce
250ml mléka (pro bezmléčnou variantu lze použít sojové nebo vodu)
3 PL oleje ( v případě použití vody 4 lžíce oleje)
13g droždí (1 sáček sušeného droždí)
1 ČL cukru
2 ČL soli
1 žloutek na potření
2 PL kukuřičného škrobu na vál/podložku

Příprava

Smícháme mouku, guarovou gumu, mléko, sůl, cukr, kvasnice a vejce, vypracujeme hladké nelepivé těsto. Na vál/podložku nasypeme kukuřičný škrob, trochu jím poprášíme těsto a ihned válíme na plát cca 0,5 cm široký. Rozdělíme jej na 4 stejně velké části a ty pak na dva trojúhelníky. Rolujeme od nejdelší strany po spičku. Můžeme nechat rovné nebo konce zahnout jako u croissantu. Přendáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme přísadami dle chuti (nemusí být)a necháme kynout cca 30 minut a pečeme v předehřáté troubě (nejlépe na horkovzduch) s hrnkem vody a pečme na 230 stupňů 10 minut, potom stáhneme na 200 stupňů asi na 15 minut. Pečeme v troubě s plechem vody.

Doporučení

Těsto můžete také rozdělit na 2 části a postupovat podle návodu výše - rohlíčky budou menší a křupavější. Můžeme těsto rozdělit na více části a upéct tak malé/velké francouzské bagety. (Zde doporučuji těsto trochu shora naříznout) Také je možná varianta žemlí nebo pletýnek. Před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem se špetkou soli nebo vodou se solí. Během pečení můžeme 2-3x postříkat vodou (pozor, ne ale během prvních 10 minut). Doporučujeme konzumovat v den pečení, poté uskladnit v mrazáku.