Modifikovaný škrob?


Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak je to s modifikovaným škrobem v jogurtech?


Dobrý den. Otázka modifikovaného škrobu je hodně diskutovaná. Někteří jej zavrhují, jiní povolují. Modifikace škrobu je takový proces, při němž se má jedna nebo několik zásadních vlastností škrobu zvýraznit, vytvořit nebo naopak zcela potlačit. Zároveň si ale také modifikovaný škrob musí ponechat alespoň jednu z jeho původních vlastností. Modifikace se provádí různými způsoby (technická modifikace, chemická modifikace nebo enzymová modifikace). Obecně platí v České republice, potažmo v EU, legislativa, která nařizuje uvádění původu, respektive druhu škrobu, který byl použit k modifikaci (pšeničný, bramborový nebo kukuřičný). Vzhledem k tomu, že je pšenice, potažmo lepek, velmi výrazným alergenem, má výrobce/dodavatel/distributor povinnost informovat zákazníka o jeho obsahu v potravině, tedy ve škrobu před jeho modifikací. Pokud není uvedeno na obalu, že se jedná o pšeničný modifikovaný škrob, měl by škrob pocházet z kukuřice nebo brambor. V případě, že by výrobce neuvedl, že se jedná o pšeničný škrob a toto mu bylo následně prokázáno, byl by sankcionován a ne malou částkou. Obecně bych se řídila tím, že pokud se jedná o evropský výrobek, kde ve složení není pšenice/lepek uveden, neměl by ve výrobku být také obsažen. Už jsem se ale setkala s výrobky z Polska, které neměly vyznačenou pšeničnou mouku, ale jen lepek, nebo naopak tento alergen nebyl tučně zvýrazněn. Také bych se nespoléhala na složení potravin vietnamského či jiného "exotického" původu, kde by byl modifikovaný škrob bez bližšího určení uveden.