Zakázané potraviny


Potraviny které jsou označené jako bezlepkové nebo větou „Vhodné pro bezlepkovou dietu", jsou vhodné pro konzumaci.

Pokud nejsou potraviny takto označeny, je nutné znát přesné složení výrobků. Málokdo by předpokládal přítomnost lepku v potravinách a surovinách jako je zmrzlina nebo kečup. Přesto lepek můžou obsahovat jako příměsy v použití pšeničného škrobu.

Přehled potravin obsahujující lepek:

Oves - ovesná mouka výrobky z ní, ovesné vločky, směsi, oves zrno (loupaný, bezpluchý),ovesné mléko

Pšenice - pšenice tvrdá/semolina, špalda a kamut, všechny druhy bílých i celozrnných mouk a výrobky z ní, pšeničná krupice, pšeničné krupky, trhanka, pšeničné vločky, směsi, zrno pšenice, pšenice špalda a výrobky z ní

Ječmen - ječná mouka a výrobky z ní, ječné kroupy, krupky, lámanka,ječné vločky, směsi, ječmen zrno

Žito a žitovec - mouka chlebová, celozrnná a výrobky z ní, žitné vločky, směsi, zrna žita a žitovce, obilné kávoviny - Žitovka, Melta

Seitan a klaso - bílkovinný pokrm pro vegetariány s vysokým množstvím lepku

Nápoje - všechny druhy piva, jelikož obsahují ječný slad (ve 100 g/2 – 5 mg lepku, nebezpečné jsou hlavně kvasnicová), vodka, žitná, sušená a instantní káva, kávoviny s obsahem sladových výtažků

Sporné potraviny - pozor na potraviny na jejich obalu není přesně uvedeno složení a kde můžou být přidány pšeničné, žitné a ječné škroby, především E621 – glutaman sodný.

 

 

Zdroje:
KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍCKOVÁ. Celiakie: Víte si rady s bezlepkovou dietou?. 1., preprac. vyd. Praha: Forsapi, 2010. 130 s. sv. 10. ISBN 978-808-7250-099