Co a jak se kterým druhem mouky?


Amaranthová mouka

Amaranthová mouka je ideální pro přípravu směsí a těst na domácí pečivo. Lze též použít k přípravě těst na palačinky, lívance. Doporučuje se používat v kombinaci s ostatními moukami v poměru ideálně 20 %.

Cizrnová mouka

Cizrnová mouka má jemně nažloutlou barvu a vlastnosti podobné mouce pšeničné. Lze jí dokonce nahradit vejce. Je ideální k obalování, přípravě jíšek nebo k přípravě dezertů či sušenek, placek, lívanců nebo palačinek. Můžeme ji použít ale také k zahušťování luštěninových jídel nebo zeleninových polévek.

Fazolová mouka

Fazolová mouka je vhodná k zahušťování polévek, zeleninových směsí, luštěninových pokrmů či k přípravě jíšek.

Jáhelná mouka

Jáhelná mouka je výborná na pečení. Připravují se z ní nejrůznější druhy sušenek, placek. Výborná také při přípravě  směsí na domácí chléb.

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka nemá vysoké pojivé schopnosti, za to je ale chuťově výborná. Používá se při přípravě těst (palačinky, placky, lívance atd.) nebo i v kombinaci s ostatními moukami při přípravě moučných směsí. Lze ji využít také k zahuštění.

Pohanková mouka

Pohanková mouka je velmi bohatá na vitaminy skupiny B, železo, fosfor nebo také vápník. Můžeme jí nahradit plně mouku pšeničnou. Je výborná k zahušťování, na přípravu těst slaných i sladkých. Pro přípravu těst ji můžeme smíchat s jinými moukami, ale také použít samostatně (jako skoro jedinou bezlepkovou mouku).

Často je také doporučovaná v případech dětské celiakie.

Rýžová mouka

Rýžová mouka se používá především k pečení, je dobrým zahušťovadlem a zvyšuje pojivost a objem těst. Je vhodné ji používat v kombinaci s ostatními moukami. Svoje místo má bezesporu i při přípravě nepečených dezertů.

Sojová mouka

Sojová mouka neobsahuje skoro žádné škroby. Přidáním do směsí ostatních druhů muk můžeme docílit zzvýšení elasticity a plasticity těst. Jejím použitím můžeme prodloužit dobu trvanlivost pečených výrobků a zvýšit nutriční hodnotu pokrmů. Nedoporučuje se používat samostatně, zpomaluje trávení proteinů, proto je maximální doporučený poměr sojové mouky ve výši ¼ celé směsi.